11 Mayıs 2013 Cumartesi

Şu Çılgın McLaren ve Olağan Şüpheliler

Geçen sene Katalunya yarışıyla baya hemhal olunca bugün sıralamalardaki derecelere ayrı dikkat eder oldum. Geçen seneki pol derecesi 1.21.707 ; Hamilton'un bu turu sonra bildiğimiz nedenlerden dolayı iptal edilip İngiliz son sıraya yollanmıştı. Bugün de Q2'nin ortasına kadar bu dereceyi geçen yoktu ki Mercedes'ler o andan itibaren uçmaya başladı ve Rosberg Q3'de 1.20.718 yaparak polü aldı. McLaren'in en iyi derecesi ise Perez'den 1.21.790'la Q2'de geldi. Galiba Perez için sezonun en iyi turuydu, Meksikalı formunu artırıyor, neyse. Kaba hesapla yeni araç hala eski araçtan hızlı değil ve sezonun 5. yarışındayız. Hatta MP4-27'nin İspanya 2012'den Brezilya 2012'ye kadar önemli güncelleme paketleri ve her yarışa getirilen daha küçük güncellemeleri de hesaba katarsak 28'den hala hızlı diyebiliriz. Serhan Acar'ın özellikle birkaç yıl önce daha çok kullandığı her yarışa en az 0.2 sn getirmeyen geride kalır kuralını da göz önünde bulundurmadık. 27'nin Barcelona'dan Interlagos'a 1 sn geliştiğini varsaysak bile McLaren bugün pol veya galibiyet için savaşabilirdi. Acaba McLaren pilotları ne düşünüyor ; garajda daha hızlı aracınız varken belki de hiç olmayacak bir aracı geliştirmeye çalışmak nasıl bir duygudur. Üstelik sezon öncesinde Button'ın kafasında şampiyonluklar, Perez'in ise galibiyetler varken. Bütün bunları düşünürken, yukarıdaki rakamların bakkal hesabını olduğunu unutmamak gerek. Diğer takımlar geçen seneki derecelerini ortalama 1 sn geliştirmişler, Mercedes hariç. Rosberg'in geçen yıl Q3'de attığı tur 1.23.0 yani bu seneki pol derecesinden 2.3 sn yavaş. Şu an hatırlayamıyorum Rosberg ne kadar ciddi bir tur attı Q3'de ama önemli ölçüde geliştikleri kesin. Alonso ve Raikkonen'in 2012'de dereceleri 1.22.302 ve 22.487. Bugün 1.21.218 ve 21.177.



Sene başında McLaren'in MP4-27'yi ön kanatta yapılabilecek birkaç değişikle tekrar piste sürebileceği söyleniyordu. Bunu söylerken 2013'de lastik ağırlıklarının artmasını hesaba katmadılar sanırım. Olası bir durumda 27'yi bu lastiklere de adapte etmeliler. McLaren için şu an söylenecek son sözler takımın iki ilginç açıklaması. Geçen haftalarda aslında bütün takımların 2013 için yeni bir araç yapacağını tahmin ettiklerini ve bu hafta başında çıkan korelasyon sorunları. McLaren harbiden garip takım, bazen Alman takımları gibi basit oynamaları gerektiğini unutuyorlar galiba. Ayrıca sene başında McLaren'in de Toyota'nın rüzgar tünelini kullandığı haberi çıkmıştı. Ne tarafından tutulsa garip bir durum, McLaren'in tüneli hem Formula 1'de en iyi olarak biliniyor hem de bu takım Lotus'a rüzgar tüneli yapımında yardım ediyor. Şu an kendilerininkini de yeniliyorlar galiba, maalesef bu konularda pek haber çıkmadı, bilen bir el atsın.

Max Chilton


Madem cumartesi gecesi yazı yazdık, yarın için de bir şeyler karalayalım dedik. Şu an için herkesin ilk merak ettiği Mercedes'in yarışta ne yapacağı. Sonrası Red Bull, Lotus ve Ferrari'nin stratejileri. Raikkonen herkesten az pit yapmanın zor olduğunu, Alonso orta sert ve sert lastikler arasında stintlerde pek fark olmadığın söyledi. Öncelikle Raikkonen'in yarışa tutunması için startta yer kaybetmemesi lazım, en azından sadece Alonso'ya geçilmeli. Mercedes'lerin ise yarışta kilit nokta olacağı malum. Startta yerlerini korudukları taktirde son sektör performanslarıyla geçilmeleri çok zor olabilir. Bahreyn gibi her tur sıra kaybetmeleri pek olası gözükmüyor. Yani ilk stintte bir Mercedes treni görebiliriz ya da kim bilir yarış hızları iyidir ve kendi aralarında yarışırlar. Büyük resme bakarsak Vettel'in temiz taraf avantajını kullanabilirse şu an için en büyük favori gözüküyor. Bu arada birileri özellikle ilk stintte trafikten kurtulmak için erken pite gelebilir, akla hemen Webber geliyor nedense. Yarış üstünde olmasa bile, pitlerde bol aksiyonlu bir yarış izleyebiliriz. Unutmadan iki tane DRS alanı olacak, bu yukarıda belirttiğimiz Mercedes'lerin S3 avantajını yok edebilir. Katalunya'da daha gri olan Alman takımı üçüncü antrenmanlarda uzun stintler denemişti, bunu en son denedikleri Malezya'da yarış boyunca fena değildiler, bugün de Rosberg'in iyi turları vardı. Eğlenceli bir yarış dileğiyle, mutlu pazarlar..Esen kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder