11 Temmuz 2012 Çarşamba

Facebook'da Formula 1


Ne zamandır bakayım bakayım diyorum ancak bugüne kaldı (11.07.2012). Facebook'da takımların ve pilotların ne kadar fanlarının olduğu bulunduğumuz zaman diliminde çok önemli. Sürekli Formula 1'in tanıtımdan bahseden takımlar ise sosyal medyada biraz geride kalmış gibiler sanki, yeterince önem vermiyorlar. Özellikle de pilotlar. Red Bull ve McLaren Facebook'da öne çıkarken Ferrari yine biraz uzak kalmış sanki bu olaylara, oysaki hem Ferrari'nin hem Mercedes'in önemli sayılara sahip 'otomotiv' markası olarak. Rakamlara gelelim biz ;

Takımlar Sıralaması 

1. Red Bull Racing                       : 571 Bin
2. Vodafone McLaren Mercedes   : 509 Bin
3. Scuderia Ferrari                       : 223 Bin
4. Mercedes AMG F1 Team         : 206 Bin
5. Sahara Force India                   : 193 Bin
6. Caterham F1 Team                  : 127 Bin
7. Lotus F1 Team                        : 125 Bin
8. Sauber F1 Team                      : 25 Bin
9. HRT                                       : 23 Bin
10. Scuderia Toro Rosso              : 21 Bin
11. Williams F1 Team                  : 17 Bin
12. Marussia F1 Team                 : 5 Bin


Bazen takımlar sponpor değişikliklerinden dolayı Facebook'da isim değişikliğine gitmek zorunda kalıyorlar, Williams ve Marussia gibi. Her şeye rağmen bu rakamlar bana az geldi. Aşağıda pilotların sıralaması da olacak, takımların pilotlarına da birer face hesabı açtırmaları gerek. Bu hesapları kendileri kontrol etmeleri gerekmiyor, bu işin sorumluları var zaten. 'Official' yani resmi olması yeterli, diğer türlü birçok hesap oluyor, insanların hangisini 'like' edeceğini şaşırıyor, profesyonel olmayan sayfa yöneticileri de -aslında bu yöneticiler muhtemelen 20 yaşını bile doldurmamıştır- takıma ve pilotun imajına zarar veriyor. PR konusunda önemli adımlar atan Sauber'in futbol sezonunun açılışıyla beraber Chelsea sponsorluğuyla Facebook'daki fan sayısını artırabilir mesela. Bir dünya markası AT&T'den ayrılan Willams'ın şu rakamlarla sponsor görüşmelerinde elindeki önemli bir kozu kaybedebilir yeri geldiğinde. Liste fazlasıyla uzatılabilir, gerçek şu ki takımların sosyal medyada daha çok yer alması gerekiyor.

Pilotlar Sıralaması 

1. Lewis Hamilton               : 1.278 Bin
2. Sebastian Vettel               : 941 Bin
3. Fernando Alonso             : 334 Bin
4. Micheal Schumacher        : 233 Bin
5. Felipe Massa                   : 152 Bin
6. Heikki Kovalainen           : 121 Bin
7. Jenson Button                 : 90 Bin
8. Mark Webber                 : 87 Bin
9. Kimi Raikkonen              : 75 Bin
10. Nico Rosberg                : 58 Bin
11. Sergio Perez                 : 34 Bin
12. Jean Eric Vergne           : 30 Bin
13. Bruno Senna                : 18 Bin
14. Romain Grosjean          : 16 Bin
15. Pedro De La Rosa        : 16 Bin 
16. Paul Di Resta               : 15 Bin
17. Timo Glock                 : 14 Bin

Not : İlk 5 takım dışında diğer takımlarda hangi pilotun taraftar sayısı fazlaysa o listeye dahil edilmiştir.

Özellikle pilot sayfaları şuanki durumundan çok daha fazla 'like' alabilir, pilotlardan benim bildiğim Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen ve Timo Glock'un resmi sayfaları. Hamilton'un sayfası da çok aktif sayılmaz ayrıca, dostlar alışverişte görsün hesabı. Heikki'nin sayısı hemen dikkat çekmiştir, dünyada milyonlarca kişinin oynadığı Angry Birds Heikki adında oyun çıkardı, bu muhteşem bir tanıtım aracı özellikle de Amerika'da. Kuzey Amerika'ya hakim olmadan asla tam anlamıyla dünyaya hakim olamazsınız, Formula 1 bu konuda geç kaldı. Umarım ikinci pist de takvime girer. Amerika çok büyük bir pazar, Coca Cola ile McLaren arasında çıkan dedikodu da belki boş değildir.  Birden bu konuya atladım da ama dedikodusu bile önemli. Çünkü Coca Cola dünyanın en çok tanınan markası, çoğu sporda yer alıyorlar. Coca Cola'yı anlatmaya gerek yok ama Facebook'da 44 milyon 'like' sayısına sahipler. Özetle takımların harekete geçmesi gerekiyor sosyal medyada, Twitter'da daha hareketliler, onu da başka yazıda ele alacağım. Örnek vermek gerekirse Ferrari yakın zamanda pilotlarına twitter hesap açmasına izin verdi, özellikle Alonso ondan sonra sık sık attığı tweetlerle kısa zamanda önemli follower sayısına ulaştı.

Önemli Not : Rakamlar 11.07.2012 tarihinde alınmıştır.


2 yorum:

  1. Takımlar Twitter'ı da çok etkin kullanıyorlar. Onlara da bakabilirsin :)

    YanıtlaSil
  2. Evet, aklıma geldi aslında, onu da diğer yazıya saklayım, fazla yükleme yapmayım dedim :)

    YanıtlaSil