23 Haziran 2013 Pazar

Formula Renault 3.5 Spa ve Moskova

Formula Renault 3.5 hem Eurosport'dan kolayca izlenmesinden dolayı hem de bu seneki McLaren programındaki sürücülerle beraber ilgimi çekmeye başladı. Yazıda son iki yarışta olan biten şeyleri kısaca yazacam, hem kaydı tutulsun, hem de arayanlar için Türkçe kaynak olsun. İki hafta önceki yarış Spa'daydı, bu hafta da Moskova'daydı seri.

Renault Dünya Serisi ismi altında yapılan seride diğer serilerde olduğu gibi her hafta iki yarış oluyor, Monaco hariç. Fakat ikinci yarışa tersten başlanmıyor, onun için de sıralama turları oluyor. Seride GP2 veya GP3 gibi çılgın geçişler olmuyor, bir nevi F1'in Pirelli ve DRS'den önceki hali gibi. 2013'de Bianchi, Frijns, Rossi ve Sam Bird'den sonra meydan Antonio Felix da Costa, Kevin Magnussen ve Stoffel Vandoorne'a kaldı. Da Costa Red Bull, Magnussen ve Vandoorne da McLaren programındalar. Kevin, 90'larda Formula 1 yarışmış Jan Magnussen'in oğlu. Jan da bugün Le Mans'daydı.




Yarışlara gelirsek, Spa'da 2012'den sonra 2013'de de polü alan Kevin Magnussen oldu. Magnussen'in geçen seneki en iyi yarışı Spa olması, 2 yılda 4 pol alması Raikkonen taraftarlarını endişelendirebilir. Ne bileyim, ben gönlümü Magnussen'den yana koydum, Vandoorne'a mesefeliyim. Bu arada ikisi de 92'li. Magnussen Danirmarkalı, Vandoorne Belçika'lı, Da Costa Portekizli. Yarışlara yine gelemedik.

İlk yarışta Magnussen birinciliği kaptırmadı. Da Costa ise ikinci oldu. İlk yarış itibariyle şampiyonada da fark iyice açılmıştı. Vandoorne'a kendi evinde iyi bir sonuç lazımdı. Sıralamada ikinci olsa da startta Magnussen'i geçerek, liderliği kaptı ve yarışı da kazandı. Magnussen de yarışın sonlarında ikinciliği Will Stevens'a kaptırdı ve üçüncü oldu.

McLaren'in elemanları, Arthur Pic, Da Costa, Sorensen gibi seriye tecrübeli pilotlar olmasına rağmen şu an en iyi iki pilot gibi gözüküyor. Da Costa da Red Bull'un elemanı. Mercedes'in Malezyalı genç pilotu Jazeman Jaafar ise şampiyonada onuncu sırada.

Moskova, 1. yarış


Moskova'daki yarışlar ise oldukça sıkıcı geçti. Vandoorne ilk yarışta polü aldı ve yarışı zorlanmadan kazandı. Magnussen ise rakiplerini engellediği için en iyi iki turu silindi ve yarışa 17. sıradan başladı. Bu noktada Eurosport spikerini eleştirmek istiyorum, ilk defa bu kadar anlattığı bir yarışa hakim olamayan bir spiker gördüm, şaşırtıcıydı. Magnussen yarışta yükselerek 11. bitirebildi ancak, uzun süre Pic'in arkasında takılı kaldı. İkinci yarışta yine polü alan Vandoorne'du, Stevens 2 ve Magnussen 3. oldu. Magnussen startta ikinciliği aldı ama Vandoorne hiç aldırmadan yarışına devam ederek muhteşem bir hafta sonu geçirerek Danimarkalı'ya 12 sn fark atarak yine kazandı, tam anlamıyla hafta sonunu domine etti. Açıkçası Magnussen için pek iyi bir hafta sonu olmadı, diğer yarışlarda telafi edeceğini düşünüyorum. Da Costa da klasik tabirle en iyi hafta sonunda değildi, en sonunda yarış dışı kaldı.

Moskova, 2. yarış
Sezonun geri kalanındaki mücadele artık ikisi için gelecekteki daha önemli sınavlar için de iyi birer sınav olacak. Aynı takımda yarışıyor gibiler. Silverstona'da yapılacak genç sürücü testi için daha aracı kullanacak isimler açıklanmadı ama McLaren için zor geçen sezonda sanırım Turvey ve Paffett koltukta olurlar. Geçen sene Magnussen de Abu Dhabi'de koltuktaydı. Son olarak zorunlu pit kuralının ilk yarışta da olması daha iyi olur gibi, aksi taktirde çok durağan yarışlar olabiliyor.



Son puan durumu :

1. Stoffel Vandoorne     136
2. Kevin Magnussen      133
3. Felix Da Costa            89
4. Will Stevens               81
5. Nico Müller                73



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder