10 Mayıs 2015 Pazar

Giro ve Tour Öncesi Genel Klasman Savaşları

An itibariyle iki etap geçildi bile Giro'da. Yine de yazmak istedik bu sezon hakkında. Açıkçası yazma isteğinin arkasında bu sezon favorilerin inişli çıkışlı performansları yatıyor. Biraz da Contador'un Giro-Tour dublesini odağa koyarak dört büyüklerin (Contador-Froome-Nibali-Quintana) şimdiye kadarki performanslarına bir bakalım dedik.

Genel Klasman (GK) adayları sene başından katıldığı tek haftalık turlarla ne durumda olduklarını az çok gösterirler. Son iki seneye bakarsak 2013'te özellikle Froomey ve Nibali kazandıkları Tour ve Giro öncesi katıldıkları bütün yarışları süpürmüşlerdi, Contador da yine 2013'te Tour'daki performansına benzer şekilde pek iç açıcı gözükmemişti. İspanyol bisikletçi (neredeyse pilot diyordum, ah Alonso!) 2014'te ise sene başından toparlanmış ve Tour'a kadar çok iyi performans göstermişti. Burada Nibali'ye parantez açmak istiyorum, geçen seneki dağınık performansından sonra o kadar baskın bir Tour geçirdi ki artık onun hakkında büyük konuşmamaya karar verdik. Bu performans sadece Froomey ve Contador'un kazasından kaynaklanmadığını  da söyleyelim.



Bakalım ileride zamanın en büyükleri diye hatırlayacak mıyız ? 

























Önce şubat ayındaki Vuelta a Andalucia (Endülüs Turu) ile başlayalım. Bu tur tamamen Froome ile Contador'un arasında geçti. Contador genellikle geride olduğu TT'de Froomey'e 8 sn. fark atmıştı. Ardından neredeyse son 7 km.'de tek başına gittiği dağlık bir etap aldı. Ertesi gün ise Froomey son günkü dağlık etapta zaman kaybettiği iki etabı telafi edebildi ve toplamda sadece 2 sn. fark atarak Endülüs Turu'nu kazandı. Froomey etabı ve yarışı kazansa da, Contador oldukça iyi gözüktü. O günkü performansıyla iki turda da zirveyi görebilir derken diğer yarışları o kadar iyi geçmedi. Endülüs Turu'ndan dipnot, diğer GK adayları bu ikiliden çok uzaktı, örneğin Roman Bardet 3:13 geride ancak 5. olabildi. Ayrıca ilk 8 içinde tam 4 Team Sky'lı vardı.

Tirreno-Adriatico'ya ise dört büyük favorinin katılması planlanıyordu ancak Chris Froome hastalık gerekçesiyle katılmadı yarışa. Nibali de yarışın başından sonuna dağınık bir görüntü sergiledi ve ancak Quintana ve Contador'un performansını sağlıklı bir şekilde değerlendirdik. İtalya'daki tarihi yarış prolog ile açılıp yine ITT ile bitiyordu. Prologu Movistar'dan Malori kazanırken, Uran, Nibali ve Pinot, Quintana ve Contador'a karşı zaman kazandılar. Özellikle Contador'un birincinin 6 dk'da bitirdiği bir etapta 21 sn. fark yemesi oldukça düşündürücüydü. Greg van Avermaet ve Peter Sagan'ın da birer etap aldığını söylemek gerek mutlaka. Yarıştaki tek ciddi ve karlı etapta ise Quintana özellike Contador ve ekibi uyurken atak yapmış, Contador onu takip etmekte kararsız kalmış ve çok güçlü değilken grupla beraber gitmeyi tercih etmişti. Quintana o gün arkadaki gruba 55 sn. fark atarak gövde gösterisi yapmıştı. Arkadaki grupta Rodriguez, Uran, Contador, Pinot, Yates ve Pozzovivo vardı. Mollema'nın ise 41 sn. geriden gelerek 2. oldu güzel etapta.



Quintana'nın pik yaptığı yer




Contador pek iyi görünmediği turda bir de kaza yaptı. İlginç şekilde toparlanan İspanyol pilot 10 km'lik zamana karşıda bu sefer bütün GK adaylarının önündeydi. Aynı şekilde Nibali de Contador'un arkasından gelen diğer GK adaylarındandı. Contador Uran'ın 7, Quintana'nın 24 sn önündeydi etap sonunda. Cancellara da bireysel zamana karşıyı kazanarak sanırım bu sezonun su ana kadarki son galibiyetini aldı. Yarış sonunda Quintana GK'ı alırken Mollema 18 sn. geriden 2 olurken, Uran 31 sn, Pinot 35 sn ve Contador 39 sn geriden geliyordu.

Volta Catalunya ise kaçış grubunun galibiyetiyle başladı ve Paterski, Rolland ve De Clerq'in pelotona 2:30'un üzerinde fark attı ama biz daha çok birbiriyle zaman farkı olmayan ana gruba yoğunlaşacağız. 2. etabı Valverde alırken, 3. etabı Pozzovivo arkadaki Uran ile başlayan gruba 3 sn. fark atarak kazanıyordu. 4. etabı Van Garderen alırken son km'lere Contador ve Porte ile giriyordu. Contador yine ilk cevap veren olmaya çalışırken Porte Kiryienka'nın da yardımıyla son metrelerde atağa geçip Van Garderen'in sadece 3 sn. gerisinde etabı ikinci bitirdi. Burada Sky'ın domestiklerinin genel olarak bu sene de diğer takımlara oranla daha güçlü göründüğünü eklemeyi unutmayalım. Ayrıca Contador GK adayı olarak güçlü sprint atamaması normal ama genel olarak rakiplerinin de gerisinde kalıyor. Bu sıkıntıyı özellikle Vuelta 2012 ve 2014'te güçlü sprintlere sahip Purito ve Valverde'ye karşı hissetti. Burayı aklımızda tutalım, Giro değerlendirmesinde döneceğiz. Porte bu etapta attığı farkla GK'ı alırken, Valverde sonrasında iki etap daha alarak GK'da ikinci oldu. Ardından Pozzovivo ve Contador küçük farklarla geldi. Uran 5. olurken Aru 6. ve Atapuma 7. oldu.

Porte Catalunya dışında Paris-Nice ve Giro del Trentino'yu da kazandı. Açıkça Giro'ya gelen en formda isim. Hatta Froomey'den de formda gözüküyor. Yine de Porte'n bu iki turda Catalunya'daki gibi güçlü rakipleri yoktu. Başka bir önemli haftalık tur da Tour de Romandie idi. Katusha'dan Zakarin ve Spilak ilk iki sırayı alarak herkesi şaşırtırken Froomey de toparlanmış gözüktü. Pinot da etap zaferi kazanırken hem takım zamana karşı hem de bireysel zamana karşı olan bir turda Froome'un sadece 14 sn. gerisinde bitirerek 4. oldu. Uran da çok dikkat çekmese de istikrarlı formunu koruyarak turu beşinci tamamladı. Simon Yates 6. Majka 7. Quintana 8. Bardet 9. ve Nibali yarışı 10. olarak bitirdi.







Giro başlamışken biraz bu tura odaklanıp yazımızı bitirelim, diğer bisikletçilerin ve Tour ön değerlendirmesini haziranda yaparız artıkın. İtalya'ya Porte en formda isim olarak gelirken Contador ve Uran belli bir form düzeyinde geldi, Aru ise sakatlıklarla uğraştı. Dört ismin de gerçekten güçlü domestikleri olacak İtalya'da. Uran hariç. Quick Step iyi bir takımla gelse de Uran'ın dağcı domestiği oldukça az. Porte'un ve Aru'nun domestikleri oldukça güçlüyken Tinkoff Saxo'da da Rogers ve Basso gibi tecrübeli yol kaptanları olacak. Giro'da herkesin hedefleri olsa da asıl hikaye Porte için yazılacak. Bisiklette gerçekten üç haftalık turların zorluğu başka bir seviyede, sadece fiziksel olarak değil mental olarak da çok güçlü olmak gerekiyor.

Porte 2013'te de oldukça güçlü bir sezon geçirmişti. Froome'un en büyük yardımcısı olarak katıldığı birçok haftalık turda Contador gibi önemli rakipleri geride bırakmıştı. Tour'un ilk ciddi etabında Froome ile beraber 1-2 yaptılar ve Richie birçok takımın liderinden bile güçlü görünüyordu. Fakat ertesi gün 5 dk'nın üzerinde fark yemişti favoriler grubundan. Yine geçen sene formsuz geldiği Tour'da Froome'un yokluğunda pek ortalıkta görünmedi. Aslına bakılırsa Giro'da Contador'u zorlayıp 2. olsa bile insanlara kendini kanıtlamış olacak. Üstelik kazanmak için iyi bir fırsat var elinde. Porte'n önceki büyük turların aksine 'patlamayacağına' inanıyorum nedense. Tam bu noktada Contador'a dönelim.






Contador'un Vuelta 2012 ve 2014'te yurttaşlarına zorlandığını görmüştük. Contador eğer tırmanışta rakiplerinden kopamazsa finişte geçilmesi sürpriz olmaz. Catalunya'da Porte'n gerisinde kalsa da alışagelmiş şekilde zorlayan yine oydu. Yarışın kazanılmasında Contador'un bu ataklarının gücü belirleyici olacak. Aksi taktirde Vuelta gibi zorlanabilir ve her geçen gün rakipleri de mental olarak güçlenecektir çünkü burada en büyük favori Contador. Tabii buradaki temel varsayımımız Contador'un tırmanışlarda ilk atak yapanlardan olması. Açıkçası İspanyol bisikletçi ne 2013 kadar formsuz ne de 2014 kadar güçlü görünüyor. Aynı şekilde Froome, Quintana ve Nibali özellikle 2013'teki formlarında değiller. Evet zamanla forma gireceklerdir fakat hatırlarsanız üçü de mart ayından ortalığı domine etmeye başlamışlardı güçlü olduğu yıllarda. Contador'un da çok güçlü olmadığını düşünürsek aslında Tour'a Giro'dan sonra daha güçlü bile girebilir. Hatta Giro'da kazanamayıp Tour'da kazanabilir, biraz uçuk gelebilir ama 2015'te standart bir sezon izlemeyecek gibiyiz. Son olarak Contador Giro'yu kazanırsa Tour'da en rahat isim olacak çünkü kaybettiğinde bahanesi olan tek aday olacak. Giro'yu kazanamazsa ise hem yorgun hem de moralsiz bir şekilde Tour'a gidecek. Açıkçası bu durumla baş etmek zor ama İspanyol, İspanyol vatandaşı Alonso gibi mental olarak çok güçlü bir isim ve dubleyi yapabilecek mental güce sahip nadir sporculardan.

Evet belli başlı isimlere odaklandık tamamen ama Giro içinde zaman buldukça diğer isimlere de değineceğiz. Fabio Aru'yu hesaba katmamak büyük yanlış olur, çok formda olmasa da 2014'te büyük tur bisikletçisi olduğunu gösterdi. 2015 hem Contador'un duble hedefiyle hem de bazı bisikletçilerin farklı form durumlarıyla bize güzel bir sezon yaşatacak gibi. Esen kalın.

Milli İrade !









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder